top of page
visies
Maatschappelijke en levensbeschouwelijke  identiteit

Inmiddels leven wij in een pluriforme samenleving. Dit houdt in dat er allerlei culturen, geloven en visies aanwezig zijn in ons land. Wij accepteren iedere leerling zoals diegene is en respecteren hun geloof en tradities die daar bij komen kijken. Doet uw kind aan vasten tijdens de Ramadan? Dan kan dit aangegeven worden bij de groepsleerkracht en kunnen er afspraken gemaakt worden wat betreft vrij krijgen voor het Suikerfeest en in hoeverre wij die leerling steun kunnen bieden en rekening kunnen houden met het feit dat diegene vast. 

Ook staan wij achter de LGBTQ+ community. Mochten er leerlingen zijn die zich aangetrokken voelen door die community en daarover willen praten, dan kan en mag dat altijd met de docent. De leerkracht kan dan ook met de leerling in gesprek gaan en, mocht dat gewenst zijn, de leerling de keuze bieden om hierover met de klas te praten. 

In de groepen 7 en 8 krijgen de leerlingen het vak Maatschappijleer. Tijdens de lessen worden er actuele vraagstukken besproken met elkaar. Deze vraagstukken kunnen voort komen uit vragen waar leerlingen mee komen, of sluiten aan bij het nieuws uit het jeugdjournaal dat we die dag in de klas gekeken hebben. In de groepen 5 t/m 8 wordt er elke dag het jeugdjournaal van die dag bekeken en nabesproken, om leerlingen er bewust van te maken wat er in de huidige maatschappij gaande is. 

Pedagogische identiteit 

De 3 basisbehoeften om een leerling een veilige leeromgeving te kunnen bieden, zijn autonomie, competentie en relatie. Wij als team van OBS De Wegwijzer hechten hier veel waarde aan. Door autonomie, leerlingen zelfstandig aan de slag te laten gaan, wat past bij de visie van het Daltononderwijs, kunnen wij ervoor zorgen dat leerlingen meer motivatie hebben voor de werkjes en komen ze er zelf achter hoe goed ze ergens in zijn en wanneer het tijd is om hulp in te schakelen. Door een gevoel van competentie aan de leerling te bieden, laten wij ze weten dat ze het prima zelf kunnen en motiveren wij ze door ze aan te moedigen en ze te vertellen dat ze het prima zelf weten en kunnen. Hiermee boosten wij het zelfvertrouwen van de leerling, wat erg belangrijk is om te hebben. Bovendien doen onze groepsleerkrachten er ook alles aan om een goede relatie met hun leerlingen op te bouwen, zodat ze deze leerlingen een veilig gevoel kunnen bieden en geven, waardoor leerlingen hopelijk alles tegen hun docent kunnen en durven zeggen als iets ze dwars zit of als ze ergens moeite mee hebben. Dit zal voor het humeur van de leerling en de prestaties alleen maar ten goede zijn. 

Wij hanteren ook een anti-pestbeleid. Er wordt les gegeven over pesten, zodat leerlingen er bewust van kunnen worden wat het is en wat het leerlingen kan doen. Ook hier geven wij de leerlingen weer mee dat zij altijd aan moeten kloppen bij hun docent als ze gepest worden, aangezien geen enkele leerling het verdiend om zo behandeld te worden. Onze docenten hebben ook een cursus gevolgd omtrent het kunnen signaleren van pestgedrag, zodat ze hopelijk zelf kunnen zien wanneer er gepest wordt en hierdoor op tijd kunnen ingrijpen. Onze leerlingen moeten immers met plezier naar school komen. Als dat er al niet is, zullen de leerprestaties daardoor ook lager zijn. 

Didactische identiteit 

Aangezien wij als school graag meegaan in de technische ontwikkelingen, hebben wij verschillende digitale apparatuur voor de leerlingen beschikbaar, die ingezet worden tijdens verschillende vakken voor extra verwerking. Zo kunnen de leerlingen na de algemene les en de bijbehorende opdrachten, adaptief verder werken, dus op hun eigen niveau. Ook zijn er in de bovenbouw computers en laptops aanwezig, zodat hier ook verslagen kunnen worden gemaakt en er bronnen op het internet kunnen worden gezocht en gebruikt. Aangezien er bewezen is dat leerlingen het beste informatie onthouden als ze het opschrijven, blijven wij alsnog wel de algemene opdrachten in het schrift maken. De lessen van het vak Schrijven worden ook volledig op papier gedaan, aangezien wij alsnog veel waarde hechten aan het ontwikkelen van een net handschrift. Om toch met de techniek mee te kunnen gaan, zullen leerlingen ook ervaren en leren hoe het is om op een laptop of IPad te typen. 

individualiteit 

Omdat wij het als school erg belangrijk vinden dat elke leerling een functionele rol krijgt in de samenleving, treffen wij hiervoor de juiste voorbereiding voor het kind. We willen dat elk kind bij het verlaten van de basisschool volledig en voldaan is klaargestoomd voor het leven op de middelbare school en voor een verdere rol in de maatschappij. Wij zijn bereid om flexibel mee te gaan met de veranderingen van de samenleving en daarin bieden wij dan ook weer aangepast onderwijs. Hierbij focussen wij ook op het samenwerken, maar vooral op de zelfstandigheid van het kind omdat het kind later veel verwachtingen tegenkomt van anderen.

Doordat wij op de rol van het zelfstandige individu in willen werken, focussen wij ook op de internationalisering van het kind. We weten al dat engels een wereldtaal is en dat er de laatste tijd ook van steeds meer kinderen en mensen wordt verwacht dat ze vloeiend Engels kunnen spreken, wij proberen hier een goede basis voor te leggen zodat het kind later een vergroter beeld aan opties heeft.

 

 

verbetering milieu

De gezondheid van de mens staat ook bij de wegwijzer voorop. Dit laten wij blijken door onze lesinrichting met betrekking tot gezondheid en welzijn van niet alleen de mens maar ook van de aarde. Dit laten wij blijken in de inrichting in en om het gebouw, het opwekken van energie door middel van zonnepanelen en het in gebruik nemen van de moestuin zorgt ervoor dat wij een duurzamer effect hebben gecreëerd. Overal word aandacht bij het duurzamer maken van onze school en we proberen zo flexibel mogelijk mee te bewegen met de status van het welzijn van onze aarde.

Leerlingen zijn vanaf dag 1 bij ons op school al bewust maar ook deels onbewust bezig met een steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Voor de leerlingen hebben wij het ook in de klaslokalen zo aangenaam en milieuvriendelijk gemaakt als mogelijk is. Wij hebben bijvoorbeeld gezorgd voor een aangename temperatuur wat ook weer, mede, mogelijk gemaakt is door onze zonnepanelen met voldoende daglicht in elk lokaal. 

Met onze visie op het verbeteren van het milieu willen wij ervoor zorgen dat kinderen al van jongs af aan gaan nadenken over welke functie zij kunnen hebben of krijgen in het verbeteren van het milieu op aarde. Hierdoor kunnende effecten voor later vergroot worden en maken we de wereld samen een stukje schoner.

bottom of page