top of page
inspiratie 

Daltononderwijs

Het daltononderwijs is een onderwijssysteem waarbij er veel aandacht wordt besteedt aan de keuzevrijheid van de leerling en de ontwikkeling van de zelfstandigheid hierin, maar ook aan de samenwerking met andere kinderen. 

Helen Parkhurst is de ontwikkelaar van het daltononderwijs die is opgericht in 1904. Toen zij in het begin van haar carrière ervoor mocht zorgen dat het onderwijs op een school in Tacoma veranderd werd, koos zij ervoor om zelfstandigheid centraal te laten staan. De leerlingen mochten zelf leren, taken inplannen, aan het werk gaan en dit alles in hun eigen tempo. Wij van de wegwijzer vinden deze ontwikkelingen bij het kind ontzettend belangrijk. 

Het belang wat wij hebben voor haar idealen hebben zijn terug te zien in de inrichting van ons gebouw en ons werksysteem. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om grote tafels te kiezen in plaats van de kleine schoolbanken, wat ook werd gedaan in de tijd van Parkhurst, omdat dit een groter samenwerkend effect creëert, een van de andere doelstellingen van het daltononderwijs wat wij ook erg belangrijk vinden. 

Wij als OBS de wegwijzer zijn ontzettend trots om de daltonschool te zijn in de wijkomgeving omtrent de slangenbeek, en een van de 417 daltonscholen Nederland. 

De groene school

De laatste tijd is er veel nieuws over dat de mens moet gaan nadenken over het milieu op aarde. Wij van de wegwijzer vinden dat ook een belangrijk aspect in onze samenleving. Wij zijn op zoek gegaan naar wat wij als basisschool konden betekenen hierin en kwamen uiteindelijk bij een project: "Eco-Schools". Dit is een soort project waarmee je de kinderen duurzamer laat denken. De leerlingen leren tijdens dit project milieubewuster denken en doen, waardoor het doel is dat dit vanzelfsprekender wordt. 

 

Wij hebben dit project niet compleet over genomen, maar hebben er wel veel inspiratie uit kunnen halen over hoe wij dit over kunnen brengen op onze leerlingen. Te beginnen met dat wij zelf 'groen' wilden worden, wij hebben het uiteindelijk niet alleen bij onszelf kunnen laten blijken, maar ook in onze inrichting van het onderwijssysteem. Zo zijn kinderen al vanaf moment één bezig met de natuur. Dit laten we elk jaar ook terugkomen. Hierdoor passen wij ook in de filosofie van Eco-Schools: wij laten niet alleen de leerlingen centraal staan, maar onze school zet ook steeds meer duurzame stappen wat te zien is in het gebouw en in de omgeving ervan. Omdat iedereen in de school hier aan meedoet heeft duurzaamheid inmiddels een stam vaste plek heeft gekregen in ons onderwijs. 

 

 

92E732D0-AFEB-4C43-BBB4-EE60CE2C316D_1_105_c.jpeg
bottom of page