top of page
De groepen
Groep 1

De groepen 1 t/m 4 hebben openslaande deuren naar het plein buiten, waardoor binnen en buiten op deze manier met elkaar kan worden gecombineerd. Zodra er een aangename temperatuur buiten aanwezig is, kunnen leerkrachten de deuren open zetten, waardoor er een soort buitenonderwijs gecreëerd kan worden. De leerlingen blijven dan wel gewoon binnen zitten zodat ze gebruik kunnen maken van alle leermaterialen, maar ondertussen zijn ze wel omringd door de frisse buitenlucht. 

Foto 30.png

In groep 1 staat de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling centraal. De leerlingen zullen vooral lekker veel spelen, maar ondertussen wordt er ook gewerkt aan de sociale vaardigheden, aangezien ze ineens met andere leerlingen zullen moeten spelen en zullen ze het speelgoed moeten delen. Ook worden er heel veel regels aangeleerd, die aansluiten bij de normen en waarden die wij in de samenleving en als school zijnde belangrijk vinden. Dit zal vooral spelenderwijs aangeleerd en aangeboden worden. 

De indeling van het lokaal is dan ook als volgt. Er is een kring, waar er lesjes worden gegeven en waar er samen wordt gegeten en gedronken. Op deze manier zijn alle leerlingen dicht bij elkaar, zodat de docent goed met de leerlingen kan communiceren en hun ontwikkelingen goed kan zien. Om de kring heen zijn er genoeg speelhoekjes en werktafels te vinden, waar de kinderen zich ook op andere gebieden kunnen ontwikkelen. Zoals te zien is, staan er ook maar 14 stoelen in de kring. In groep 1 is de maximale groepsgrootte 15 leerlingen, zodat er genoeg persoonlijke aandacht is. Er zitten schuifdeuren in het lokaal, deze kunnen op een zomerse dag open, zodat de frisse buitenlucht in het lokaal kan doordringen. 

Foto 26.png
Groep 2

Foto 32.png

In groep 2 is de balans tussen werken en spelen erg van belang, vandaar dat er een hoogteverschil is aangebracht in het lokaal. In het lage gedeelte van het lokaal staan een aantal tafels met daaromheen meerdere stoeltjes. Hier kunnen de leerlingen in groepjes opdrachtjes maken en spelletjes spelen. Bovendien wordt er ook gegeten en gedronken aan de tafels. Dit ter voorbereiding op groep 3, waar ze de hele tijd aan hun tafel moeten zitten. Aangezien dit nog groep 2 is, is er ook nog steeds genoeg ruimte en tijd om te spelen. Om het lokaal heen zijn er meerdere speelplekjes te vinden. 

Foto 21.png
Foto 23.png
Foto 22.png

Aangezien we tegenwoordig overal met techniek te maken hebben, vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen hier ook al wat van meekrijgen. Vandaar dat wij een digibord in de klas hebben hangen en er ook iPads aanwezig zijn. Op dit digibord hebben wij onder andere een digikeuzebord geprojecteerd staan. Hierop staan de verschillende werkjes waar de leerlingen uit kunnen kiezen om te gaan doen. Hier staan verplichte werkjes op en werkjes die ze voor hun plezier kunnen kiezen. Op deze manier leren ze al wat plannen, want ze zullen zelf moeten indelen wanneer ze de verplichte werkjes maken en wanneer ze iets zelf kiezen. 

Foto 31.png
Groep 3
Foto 29.png

In groep 3 wordt er voornamelijk aan de tafels gewerkt, maar zitten de leerlingen wel allemaal bij elkaar in groepjes. Samenwerken wordt dus erg gestimuleerd, aangezien leerlingen op deze manier die vaardigheid goed kunnen ontwikkelen en omdat het goed is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Bovendien kunnen leerlingen zo ook heel erg veel van elkaar leren. 

Foto 27.png

Het thema natuur staat centraal in groep 3, het lokaal is dan ook ingericht op dit thema. Zo staat er een vissenkom met vissen, die verzorgd moeten worden door de leerlingen. Ook heeft iedere leerling zijn eigen plantje, die hij zelf moet verzorgen. Er hangen verschillende posters aan de muur die horen bij het thema. Ook hier is dus weer veel groen aanwezig in het lokaal en zijn er schuifdeuren naar buiten. 

Foto 28.png

Toch draait het in deze groep echt nog niet alleen maar om het leren en werken, maar mag er af en toe ook nog lekker gespeeld worden. Bovendien mag er vanaf groep 3 ook gebruik worden gemaakt van het techniek- en kunstlokaal, waar de docent 1 uurtje per week gebruik van kan maken. 

Aangezien wij als school zijnde ook up to date willen zijn op het gebied van de techniek, is er voor elke leerling een iPad beschikbaar. Deze worden bij vakken zoals rekenen en taal ingezet voor wat extra automatisering en het biedt adaptieve opdrachten, zodat de leerlingen na de uitleg met de standaard opdrachten, verder kunnen werken op hun eigen niveau. 

Groep 4
Foto 33.png

In groep 4 is het spelen in de klas wel een beetje voorbij, vandaar dat er vooral heel veel leerzame en nuttige voorwerpen in het klaslokaal staan. Zo is hier ook weer veel groen aanwezig en is er een groot aquarium, die door de leerlingen onderhouden moet worden. 

Er wordt hier ook weer in groepjes gewerkt, om het samenwerken en het leren van elkaar te kunnen bevorderen. 

Ook in dit lokaal zijn er technische apparaten aanwezig, zoals het digibord en een iPad voor iedere leerling. Aangezien wij werken met een combinatie tussen boeken en iPads, heeft ook elke leerling nog gewoon een rekenboek, een taalboek, enzovoort. 

Foto 34.png
Foto 35.png

Er is een groot krijtbord aanwezig in het lokaal. Hier wordt door de docent informatie opgezet die te maken heeft met de leerdoelen van die week. Ook is er een klein krijtbord, gecombineerd met aan de achterkant een magneetbord, waar leerlingen op kunnen oefenen met schrijven en aan de andere kant woorden en zinnen kunnen maken met magneetletters. 

Groep 5
Foto 43.png
Foto 42.png

Groep 5 is het einde van de middenbouw. De leerlingen worden hier voorbereid op de bovenbouw. Er is een grote boekenkast aanwezig, waar veel boeken te vinden zijn op verschillende soorten niveaus en met verschillende onderwerpen. Vanaf de bovenbouw worden er ook echt lessen geschiedenis, aardrijkskunde en biologie gegeven, maar leerlingen kunnen hier dus al wel boeken lezen die over die onderwerpen gaan. Deze groep begint 2 dagen in de week met een half uur stil lezen. Op deze manier lezen leerlingen minimaal een uur per week een leesboek. Dit kan een fictieboek zijn of een informatief boek. Vanaf deze groep wordt er ook gewerkt met een weektaak. Elke dag is er een half uurtje waar de leerlingen aan hun weektaak kunnen werken. Als een leerling eerder klaar is met zijn weektaak, kan er gelezen worden in hun leesboek. 

Groep 6
Foto 36.png
Foto 37.png
Foto 38.png

Als uw leerling eenmaal in groep 6 terecht is gekomen, worden er ook lessen gegeven in de vakken geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. In groep 5 werd er al een intrede gemaakt met laptops, maar vanaf deze groep wordt er nog meer gebruik gemaakt van de laptops, aangezien ze vanaf deze groep ook boekverslagen en werkstukken zullen moeten gaan maken en geven. Presentatievaardigheden zijn belangrijk om aangeleerd te krijgen, aangezien er op de middelbare school ook veel presentaties moeten worden gegeven. Des te vaker een leerling een presentatie geeft, des te meer ze eraan kunnen gaan wennen. Bovendien worden de technische skills ook verbeterd door het moeten maken en ontwerpen van een presentatie. Ze zullen de programma's PowerPoint en Word leren kennen en gebruiken en ze zullen leren hoe ze informatie op Google kunnen zoeken en gebruiken. De leerlingen zitten bovendien nog steeds in groepjes, om het samenwerken te kunnen bevorderen. 

Groep 7
Foto 6.png

Om de leerlingen voor te bereiden op groep 8, is er gekozen voor de helft van de groep in groepjes te plaatsen en de andere helft in tweetallen. De leraar zal elk kwartiel de leerlingen wisselen, zodat er in verschillende groepjes en tweetallen gewerkt kan worden. Bovendien wordt in deze groep ook weer veel met de laptop gewerkt, maar zal er ook nog steeds uit boeken worden gewerkt en leesboeken worden gelezen. 

Bovendien is er ook in dit lokaal weer genoeg groen te vinden en zijn er veel ramen, zodat er veel daglicht door kan dringen. 

Vanaf groep 7 wordt ook het vak 'maatschappijleer' gegeven, waar er wekelijks gepraat wordt over hedendaagse vraagstukken uit onze maatschappij. Daarom hangt er bijvoorbeeld ook een regenboogvlag in het lokaal, die aangeeft dat wij iedereen accepteren zoals ze zijn en dat we ook laten weten dat leerlingen niet bang hoeven zijn om zichzelf te zijn en dat ze er ook open over mogen en kunnen praten. Tijdens de lessen van dit vak zal er bijvoorbeeld ook verteld worden over de LGBTQ+ community, zodat de leerlingen weten wat het inhoudt en het hopelijk kunnen accepteren dat er kinderen en mensen zijn die een ander gender hebben dan dat zijzelf kennen. 

Foto 5.png

In het klaslokaal is er ook een computerhoek te vinden, waar leerlingen op het internet op zoek kunnen gaan naar informatieve artikelen die aansluiten bij de lesstof of om verslagen op te maken. 

Groep 8
Foto 2.png

In groep 8 staat de weg naar de middelbare school centraal. Wij wijzen en helpen onze leerlingen de juiste kant op. Vandaar dat er ook gekozen is om niet meer in groepjes te zitten, maar in tweetallen, aangezien dit ook gebruikelijk is op de middelbare school. Verder is er een boekenkast aanwezig met veel informatieve boeken die aansluiten bij de behandelde thema's en vakken in de klas. Ook staan er boeken in die gaan over de middelbare school, zowel fictieboeken als informatieve boeken. Goed kunnen lezen is helemaal op de middelbare school van groot belang. 

Ook is er in dit klaslokaal weer genoeg groen aanwezig, dit blijft namelijk voor zowel de jongere als de oudere kinderen belangrijk.

Foto 4.png
Foto 3.png

Ter voorbereiding op de middelbare school, krijgen alle leerlingen van ons een papieren agenda. Wij gaan hier samen met hun hun eigen weektaak inplannen en de toetsen. Plannen is een belangrijke skill die ze op de middelbare school ook veel zullen moeten inzetten, vandaar dat wij ze daar al mee op weg willen helpen. Wij geven de leerlingen niet structureel huiswerk mee, maar als een leerling aan het einde van de week zijn/haar weektaak nog niet af heeft, zal deze mee naar huis moeten worden genomen en daar afgemaakt moeten worden. Zo hebben de leerlingen ook meer motivatie om op school er meer voor te doen, want dan hebben ze geen huiswerk. Ook zullen ze nog wel wat thuis moeten doen voor de toetsen. 

bottom of page